/ МВР
Преподавателите и курсантите от Факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ на Академията на МВР отбелязаха , 1 юни - Международен ден на детето, като подариха на най-малките детски празник, пълен с много музика, състезания и демонстрации. Партньори в реализирането на събитието бяха ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и район „Илинден“ – Столична община.

Всяко дете получи шанс да се качи в пожарен автомобил, да разгледа гаража на пожарната служба, както и да се докосне до оборудването на огнеборците.

В рамките на няколко часа малчуганите имаха възможност да целят мишени с водна струя и да участват в състезанието „Спаси Мечо“. С подкрепата на своите родители те трябваше да преценят кои са необходимите неща, които Мечо трябва да сложи в раничката си, за да бъде подготвен при възникването на бедствие. Всички деца се представиха отлично и заслужиха своите грамоти.

Малко по-късно, присъстващите на празника, станаха свидетели на надпреварата „Предизвикателство за пожарникари“.

В рамките само на няколко минути огнените мъже и жени – служители на ГДПБЗН, курсанти и военнослужещи, трябваше да преминат през седем упражнения. Носене на шланг с една ръка, принудително влизане, изкачване и слизане по вътрешно стълбище, издърпване на шланг с помощта на въже, изтегляне на шлангова линия под налягане и спасяване на пострадал човек бяха елементите на атрактивната надпревара. Най-бърза при жените се оказа Ванеса Хаджийска, която преодоля успешно предизвикателствата за 3 минути и 23 секунди. Среброто спечели Анна Бондарева, постигайки време от 3:57 минути. На трето място остана Алина Грънчарова с резултат от 4:34 минути.

Оспорваната надпревара при мъжете спечели Иван Балабанов, който постигна шампионско време от 2:15 минути. Среброто заслужено отиде при Методи Русков, който премина през състезателните центрове за 2:22 минути. Бронзът стана притежание на Иван Цветков, с постигнато време от 2:25 минути.

Столичните доброволци също се включиха в празника. Те създадоха кът в парк „Св. Троица“, където раздаваха информационни материали и показаха на децата част от оборудването на Младежките  противопожарни отряди.  Малчуганите имаха възможност да изпробват своите умения, като пълнеха мишени с вода.

За доброто настроение се погрижи Представителният духов оркестър при Академията на МВР. В рамките на специалната програма, музикантите изпълниха „Дилайла“, „Септември“ и други хитови джаз парчета. Краят на празника бе отбелязан с импровизирано дунавско хоро.