/ ThinkStock/Getty Images
Тя бе уволнена заради надвишен прием на хронично болни деца
Уволнена директорка на столична детска градина заради прием деца се връща на работа.

"Върховен касационен съд (ВКС) възстанови на работа Мариана Иванова, която бе уволнена преди две години като директор на детската градина в столичния квартал "Горна баня". Това обяви по време на пресконференция адвокатът на Иванова Кристиан Гьошев, цитиран от БТА.

Протест в подкрепа на уволнена директорка на столична детска градина

Случаят с надвишения прием на деца с хронични заболявания придоби популярност преди две години. След уволнението бе променена и Наредбата за прием на деца в общинските детски градини.

Мариана Иванова ще се върне по-късно днес на старото си работно място - детска градина 164 "Зорница". След възстановяването й на работа, под формата на делегиран бюджет, общината ще трябва да й изплати всичките й заплати за този период от време в размер на 11 хил. лв., осигуровките й, както и разходите по разноските за делото, обясни адвокат Гьошев.

Откриха нарушения при приема на деца в столична градина

Адвокат Владислав Янев, който също представлява Иванова каза, че единствената вина на клиантката му, е че заявила публично общоизвестен факт, свързан с начина, по който се приемат деца в детските градини.

От справката, направена от адвокатите на Иванова в хода на делото, за периода 2016-2017 г., и обявена днес публично, става ясно, че във въпросния период детската градина, която тя ръководи, е едва на седмо място по надвишен прием на деца с хронични заболявания - с шест повече.

Първенец в това отношение е ДГ 7 "Детелина" с 34 деца повече, ДГ 8 "Проф.Елка Петрова" - с 23 деца повече, ДГ 43 "Талант" - със 17 деца повече. Адвокат Гьошев посочи, че от писмо на ресорния заместник-кмет Тодор Чобанов става ясно, че срещу въпросните директори, които също са надвишили приема на деца, дисциплинарни мерки не са предприети.

Мариана Иванова каза, че промяната в наредбата за прием, не решава проблема с местата в детските градини, тъй като недостигът е прекалено голям и апелира да продължават да се строят нови.
БТА