С изпълнение на химна „Върви, народе възродени“ започна тазгодишният концерт на учениците от София по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 500 възпитаници на столични училища участват в събитието. В негов фокус са българските народни песни и танци.

Празничният концерт-спектакъл се състои пред Народния театър „Иван Вазов“ и ще продължи до 16 часа. Сред официалните гости са министърът на образованието акад. Николай Денков, инж. Мариета Георгиева (зам.-министър на образованието), Диян Стаматов (председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България), Асен Александров (председател на Сдружението на директорите в средното образование) и Данко Калапиш (председател на столичната организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България).

Отбелязваме 24 май! Отдаваме почит на силата на словото (ГАЛЕРИЯ)

„Скъпи учители, ученици, родители, преподаватели във висшите училища, учени, днес е вашият празник. И празникът трябва да изглежда така, както го виждаме – с усмихнати лица, който ни обединява, който ни показва, че България има бъдеще и бъдещето сте вие. Пожелавам ви много здраве, много успехи и всичко най-хубаво през следващите години, защото във вас е бъдещето на България“, каза от сцената образователният министър.

„24 май е денят, който ни връща към корените на нашата духовност. 24 май е празникът на българското съединение. Празникът, на който всеки с гордо вдигната глава приветства хората до себе си.“, каза и Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието - София, които са организатори на събитието.

Сред децата и учениците, които се представи пред публиката, бяха 6-годишният гайдар Стефан Иванов, Ивана Георгиева от 102 Основно училище " Панайот Волов", възпитаници от Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“, Национално училище за танцово изкуство, 144 СОУ „Народни будители“  и др.
БТА