Съдии плашат с протест заради мизерни условия на работа
Съдии плашат с протест заради мизерни условия на работа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съдиите и служителите в Софийския районен съд (СРС) са готови да излязат на улицата, заяви днес пред ВСС председателят на съда Методи Лалов.

Като основна причина за недоволството си съдиите посочват мизерните условия на работа.

Лалов се яви с молба да бъде изслушан от правосъдния министър Зинаида Златанова и Висшия съдебен съвет, за да се намери решение за ремонта на сградите, в които съдът трябва да се нанесе възможно най-бързо.

През миналото лято правителството отпусна 10 милиона лева за ремонта на т.нар. "военно НДК", където трябва да бъдат преместени цялото наказателно отделение на съда и районната прокуратура. Отделно се извършва и ремонт на сградата на бившето ГУСВ на бул. "Борис III", където трябва да бъдат преместени гражданските съдии.

Лалов предупреди, че ремонтът на сградата на ГУСВ не се прави добре. Отпуснатите пари не покриват ремонта на приземните етажи, които се наводняват непрекъснато.

Правителството не е дало 70 000 лева за уплътняване на покривната конструкция и само след 2-3 години сградата ще има нужда от нов покрив.

Най-големият проблем е, че ВСС не е дал нужните 5 милиона лева за обзавеждане на новата съдебна палата в София, посочва „Труд". Сградата ще бъде ремонтирана, но няма да може да бъде използвана.

Председателят на Софийския районния съд обясни, че търпението на съдиите и служителите от ужасните условия на работа е на изчерпване.

Липсата на пари за обзавеждане отложи преместването от тази година за лятото на 2014 г. Този срок също е под заплаха, защото пари още няма, а обществените поръчки дори не са обявени.

В сегашната сграда на Софийския районен съд се гледат общо 30% от всички дела на районно ниво в страната, припомни Лалов. В същото време администрацията на СРС е 15% от администрацията на районно ниво.

"Колегите изнемогват. Обяснявам им, че не може на финала да се разбунтуват, но знам, че в края на пътя човек е най-уморен", каза той.

Липсва координация между ВСС, правосъдното министерство и Районния съд при изпълнението на ремонтите:

"Сградата е почти готова, но нямаме пари за мебели и оборудване. Над 8 млн. лв. са зазидани в стени, но съдът ще стои празен. Работи се, но не с темповете, които очакваме. Сграда ще имаме в нищото. Нека тя има публичен облик, с пейки и трева отпред. Иначе това, което се прави сега, е претупване на работата. Отстрани е коптор. Има подземен паркинг за 50 коли, който няма да може да се ползва. Това е недопустимо", заяви Методи Лалов.

Той напомни, че Софийският районен съд има бюджет от 17 милиона лева годишно, докато внася в хазната 27 милиона годишно. "Ние си изкарваме парите", каза той.
Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова подкрепи Методи Лалов в исканията му.

Тя заяви, че министерството още преди ден е задвижило обществените поръчки за покрива и отводняването на "военното НДК".

Тя гарантира, че нейната институция и ВСС ще потърсят още през юли резерви в своите бюджети за осигуряване на пари за обзавеждане на новата съдебна сграда. Всичките пари обаче няма как да се осигурят без подкрепата на Министерския съвет.