Събират подписи за референдум за отзоваване на депутати и общинари
Събират подписи за референдум за отзоваване на депутати и общинари / Sofia Photo Agency, архив
Събират подписи за референдум за отзоваване на депутати и общинари
61788
Събират подписи за референдум за отзоваване на депутати и общинари
  • Събират подписи за референдум за отзоваване на депутати и общинари

От днес в София започва подписка за иницииране на референдум за отзоваване на депутати, кметове и общински съветници. Подписката е и за правото на всеки гражданин да подава жалба до Конституционния съд. Около 15 000 души са се включили в подписката на движение „Модерна България" до момента. Това заяви един от инициаторите на движението и правозащитник Петър Кичашки.

До края на следващата седмица пунктове за събиране на подписи ще бъдат разкрити във всички общински центрове и по-малки населени места, заяви Петър Кичашки. По думите му исканията на хората, излезли на протестите по улиците на цялата страна, съвпадат с техните, посочени в подписката, поради което няма да е трудно да съберат нужните 500 000 подписа: „Отзоваването е прост механизъм по инициатива на граждани след простъпка на народния избраник - дали е напуснал листата, с която е избран, или има установен конфликт на интереси, има срещу него заведено дело по Наказателния кодекс или не е бил активен. Тогава по инициатива на гражданите се стартира процедурата за отзоваване, при което народният избраник отива на позитивен вот и трябва да събере две трети от това, което е събрал на предишните избори. Това е нашето предложение".

По думите на Емил Георгиев от движението отзоваването не е посегателство над свободния мандат на депутатите и общинските съветници, а налагане на реален граждански контрол. Според него промяната в закона не е сложна: „Повече граждански контрол! Току-що избраният нов конституционен съдия потвърди, че той също е за това да има индивидуална конституционна жалба. Обществото узрява за тези неща".

Според представителите на движението чрез референдума ще започнат реформи, полезни за цялото общество.