Общинските съветници на София за трети пореден път не успяха да изберат свой председател. Кандидатите за председател са трима - Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

Резултатите от първи тур за избора изправят на балотаж кандидатите на БСП и "Възраждане" – Диана Тонова и Красимир Гълъбов.

Общият брой на гласувалите общински съветници е 45. Недействителните гласове са 27. Диана Тонова и Красимир Гълъбов получиха по 7 гласа всеки. Пламен Данаилов от "Има такъв народ" получи подкрепата на четирима общински съветници.

Групата на ГЕРБ в СОС не гласува.

Борис Бонев оттегли кандидатурата си за председател на Общинския съвет

Малко по-рано кандидатът на ПП-ДБ-СС Борис Бонев обяви, че няма да издигат кандидат за председател на СОС и призова опозицията, която се състои от общо 38 общински съветници, да си избере сама председател.

От ГЕРБ също нямат кандидат за председател на СОС. Преди началото на заседанието Георги Георгиев и Антон Хекимян заявиха, че няма да подкрепят Бонев и остават в опозиция.

По време на заседанието Столичният общински съвет бе разтърсен от пореден скандал. Представителите от ГЕРБ, БСП и ИТН напуснаха временно заседанието. Мотивът им е, че председателстващата заседанието Грети Стефанова дава думата само на ПП.

Без избран председател, СОС не може да сформира комисии и работата му не може да започне. Условието в закона е до 3 месеца след конституирането на СОС, общинските съветници да си изберат председател, ако ли не, то трябва да се проведат нови избори за общински съветници.



От ПП-ДБ няма да издигнат кандидат за предсeдател на СОС, съобщи по време на днешното заседание Борис Бонев. Той каза, че има още 38 съветници, които могат да изберат председател.

"За съжаление, поведението на всички други политически групи продължава да е крайно деконструктивно", това заяви общинският съветник от ПП-ДБ Бойко Димитров.

Димитров припомни, че миналата седмици всички групи в СОС бяха поканени на преговори, за да се изясни позицията на всяка една от тях, за да може СОС да започне работа. "Голяма част от тях не се отзоваха. Групата на ГЕРБ за пореден път, въпреки че направиха първо заявки, че ще приемат покана за среща, пак не дойдоха. Групата на ИТН и на "Възраждане" – също", отбеляза той и допълни, че СОС продължава да е блокиран.

Попитан дали и днес кандидатурата им за председател на СОС е Борис Бонев, Бойко Димитров призова медиите да изчакат всички имена първо да бъдат обявени в зала и след това могат да се коментират конкретни имена.

По думите му всички други политически сили удобна приемат позицията на опозиция и в СОС има една управляваща партия с 23 съветници и опозиция с 38 съветници.

По-рано днес Иван Таков заяви, че БСП отново издигнат кандидатурата на Диана Тонова за председател на СОС и няма да подкрепят Бонев.

Димитров коментира, че към момента техният кандидат е Борис Бонев, както и че на срещата с БСП са обсъждани само политики. "Докато няма желание от която и да е група да поеме реална отговорност за управлението на нашия град, няма смисъл да говорим за имена", смята той.

По повод твърденията на ИТН за срещата във финансовото министерство, свързана с Топлофикация София, Димитров заяви, че това е дружество, което не се стопанисва добре и това е поредната бомба, заложена от предишното управление. "Всички наши общински съветници са на заседание, кметът също присъства", каза още той, отхвърляйки твърденията, че има представители на СО и СОС в МФ. 



Столичният общински съвет отново не успя да избере свой председател и на 20 ноември след втори опит, така вече един месец след местните избори общинският съвет не може да започне работа по така важните за столицата проблеми. На балотаж предния път на 20 ноември се явиха кандидатът ПП-ДБ-СС Борис Бонев и кандидатът на БСП Диана Тонова. Нито един от двамата кандидати за втория най-важен пост на "Московска" не получи необходимите 31 гласа. Кандидатът ПП-ДБ-СС Борис Бонев отново получи 23 гласа, а кандидатът на БСП Диана Тонова получи 9 гласа.

12 на брой бяха недействителните бюлетини, а гласувалите общински съветници - 44. Общинските съветници от ГЕРБ отново не участваха в гласуването.

Кметът на София Васил Терзиев покани на разговори представените партии в общинския съвет, явиха се само БСП, Възраждане и КОД. Така безуспешен остана опитът на Терзиев за комуникация сред партиите при избирането на така важния пост – председател на Столичния общински съвет.

Кметът изрази надежда в четвъртък да се отпуши работата на съвета. На заседанието им предстои да бъдат обявени и зам.-кметовете на столицата.

Разговорите продължават на всички нива, за да се отпушат нещата. Разбирам нетърпението на софиянци да видят всичко работещо, за всички нас е важно работата да върви. До края на седмицата ще представим назначените хора, плюс номинациите, каза още Васил Терзиев във връзка с бъдещите си заместници.

Докато общинските съветници не могат да се разберат за своя председател, започна да расте и напрежението, а проблемите на столицата се умножават. Седмица преди поредния опит за избор на председател, агитки направиха погром в центъра на столицата по време на футболния мач България-Унгария. Зарядът и недоволството се покачиха и след падналите обилни снеговалежи, а Терзиев обяви, че санкционира със 120 000 лева фирмите, които не са изпълнили качествено снегопочистването.
БГНЕС