Мобилна станция следи за чистотата на въздуха край Горни Богров
Във връзка с постъпил сигнал за „запрашаване на въздуха“ в района на автомагистрала „Хемус“ и село Горни Богров е извършена незабавна проверка на място от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите-София (РИОСВ) и представители на Район „Кремиковци" към Столична община. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В късните следобедни часове на 1 март е установено наличието на големи количества неорганизирани прахови емисии, които идват от повърхността на хвостохранилище „Челопечене“ извън производствена му площадка в посока югоизток (автомагистрала „Хемус“ и с.Горни Богров). Запрашаването е вследствие на засушаване на повърхността на хвостохранилището и поради силния вятър. Оператор на хвостохранилището е „Барит Майнинг“ ЕООД.

С разпореждане на експертите от РИОСВ-София незабавно е преустановена работата на инсталацията за преработка на хвост и от фирмата са предприети действия за оросяване.
За установеното нарушение на оператора ще бъдат предприети административно-наказателни мерки и са издадени задължителни за изпълнение предписания, включващи предприемане на незабавни и постоянни мерки за ограничаване и преустановяване на неорганизираните прахови емисии от площадката.

Предстои позициониране на мобилна автоматична станция за извършване на непрекъснато пробовземане с цел изследване качеството на атмосферния въздух в района.