Разпитват свидетели по делото за срутената сграда на ул. Алабин
Разпитват свидетели по делото за срутената сграда на ул. Алабин / БГНЕС, архив

С разпити на свидетели продължи делото за срутената сграда на ул. "Алабин". При инцидента преди 10 години загинаха две млади жени. В рамките на днешното съдебно заседание бяха изслушани Иван Иванов, Георги Грозданов, Радослав Георгиев, Александър Иванов, Пламен Величков и Спасинка Пройчева.

След 10 години дадоха ход на делото за сградата-убиец на улица "Алабин"

Иван Иванов е инженер геодезист, който разказа, че в къщата е трябвало да бъде направен оглед, за да се направи архитектурно заснемане (то съдържа обяснителна записка, разпределения (планове) на всички етажи, разрези с височините и нивата, фасади или фрагменти от фасадата, опис на материалите в помещенията и снимков материал). Това така и не е станало, защото буквално часове, след като е излязъл от сградата Иванов, тя е рухнала.

Свидетелят разказа, че не е видял напукани стени, но е видял събрана в строителна количка паднала мазилка. Той е направил оглед на таванското помещение и на мазето, като по думите на свидетеля е било свалено дюшемето на един от етажите в къщата.

Георги Грозданов, който е автокранист, разказа, че два дни е работил по сградата, след падането й и не е виждал да се режат метални или дървени траверси, които са били носещи.

Пожарникарят Радослав Георгиев разказа, че освен пожарникари в началото не е имало други, които да почистват улицата. Той разказа, че е имало траверси, които при срутването на сградата са били начупени или нагънати. В показанията си от преди години той твърди, че е имало стърчащи дълги релси, които са били рязани.

През времето, когато бяха изслушани свидетелите се правеше сравнение от прокурорите на свидетелските им показания от преди 10 години и там, където имаше разминавания се правеха уточнения.

Съдът върна делото на прокуратурата за сградата убиец на ул. „Алабин”

Друг пожарникар Пламен Величков разказа, че е бил от първите отишли на място след падането на сградата. Той обясни, че са чистили тухлите от падналата сграда, за да освободят улицата за движение. Той също заяви, че е видял нагънати и счупени дървени и метални греди, които са били на тротоара. Освен това, според неговите спомени, едната греда е била рязана с циркуляр от аварийните служби, тъй като са очаквали пазачът на сградата да е в руините.

Спасинка Стойчева разказа, че е живяла в сградата и буквално месеци преди да падне сградата е бил отрязан достъпът й до жилището, което е обитавала.

Тя разказваше с големи различия от показанията си от преди 10 години, че в сградата са били премахнати всички дървени елементи - прозорци и черчевета, врати и касите на вратите, дюшеметата от помещенията, както и странични дървени греди, които според нея са носещи. И двата пъти, когато е влизала с полиция в сградата, за да си прибере вещите от етажа, който е обитавала, е виждала работници, които работят.

Разпитват свидетели по делото за срутената сграда на ул Алабин
netinfo

Стойчева разказа пред съда също, че многократно е подавала сигнали до различни институции за това, че сградата се руши и трябва да й се направи ремонт. Жалби Стойчева е писала до общината, както и до Института за паметниците на културата.

Това е довело до там два пъти да идва комисия за оглед като първия път констатацията е, че сградата е стабилна и може да се използва, а втория път констатацията е, че сградата е рушаща се, защото са отстранявани елементи от нея.

В хода на разпитите и появилите се различия между твърденията на Стойчева от сега и от преди 10 години съдията прочете част от показанията й, при което жената се отрече от думите си от преди 10 години.

Източник: БГНЕС