Съдът върна делото на прокуратурата за сградата убиец на ул. „Алабин”
Съдът върна делото на прокуратурата за сградата убиец на ул. „Алабин” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд отмени постановление на прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) от 10 декември 2014 г., с което частично е прекратено наказателното производство за случая със рухналата сграда на ул. „Алабин” в София и върна делото на СГП за продължаване на процесуалните действия.

Определението, в частта му, с която е отменено постановлението за частично прекратяване на наказателното производство, подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от съобщаването му пред софийски апелативен съд, а в останалата част е окончателно, съобщават от съда.

Преписи от определението трябва да се изпратят на Софийска градска прокуратура, на обвиняемия Георги Кирчев и неговата защита, на поверениците - жалбоподатели и на наследниците на пострадалите.

Две момичета загинаха при срутване на стара сграда на ул. „Алабин” 39 в центъра на София на 19 септември 2006 г. Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.) загинаха на място, след като автомобилът им, с който пътуваха по улицата, бе затрупан от падналата сграда. От отломките бяха затрупани паркиралите по улицата коли.

По разследването за трагичната смърт бяха повдигнати обвинения повече от 6 години след инцидента - през ноември 2012 г. Софийски градски съд тогава повдигна обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие на Георги Кирчев и Петър Петров. Кирчев е управител на „Хрисома” ООД, собственик на сградата. Петров пък е бил технически ръководител на извършвания в нея ремонт.