Паметникът 1300 години България преди демонтажа
Паметникът 1300 години България преди демонтажа / БГНЕС, архив
Пак скандал около премахването на паметника "1300 години България"
94253
Пак скандал около премахването на паметника "1300 години България"
  • Пак скандал около премахването на паметника "1300 години България"
Пореден спор между създателите на паметника „1300 години България” и Столична община. Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че демонтираните пластики вече се реставрират и дори ще изглеждат по-добре от времето, когато са били върху паметника. След подобренията им те ще бъдат съхранени в Националния исторически музей.

В същото време един от създателите на спорния паметник – проф. Валентин Старчев категорично отрече да е съгласувано с него демонтирането и преместването на скулптурите в музея.

Паметникът „1300 години България” пред НДК отива в историята (ВИДЕО)

Не стихват скандалите около премахването на паметника до НДК. И докато дейности по демонтажа му вече текат, то противниците на това почти ежедневно протестират и настояват общината да остави монумента. Това обаче няма да стане, категорична е кметът на столицата Йорданка Фаендъкова. Тя посочи, че пластиките от паметника ще изглеждат по-добре след като бъдат поставени в Националния исторически музей.

Запалиха крана, който демонтира паметника пред НДК

"Пластиките са демонтирани и частично се реставрират от специалист. Подготвят се, за да бъдат закарани в НИМ. Бяха демонтирани изключително внимателно и не само няма поражения по тях, а те ще излязат от ателието на скулптора във вид, който е далеч по-добър от този, в който бяха", каза Фандъкова.

Точно на обратното мнение е един от създателите на паметника проф. Валентин Старчев, който заяви, че не е давал съгласието си за подобни действия с творението му.

Умишлен е палежът на крана, който демонтира паметника пред НДК, смята Фандъкова

"Не става въпрос за това, че се говори, че аз съм се съгласил на предложението на Чобанов да преаранжираме свалените скулптури от паметника и те да бъдат сложени в НИМ", каза той.
На метри от паметника на раздора, тече друг ремонт – пред главния вход на НДК. По време на проверка на дейностите, Фандъкова увери, че обонвлението ще завърши навреме и че новият облик ще бъде максимално близък до автентичния.