/ БГНЕС
Моментът за реставрация на паметника „1300 години България“ е отминал
94154
Моментът за реставрация на паметника „1300 години България“ е отминал
  • Моментът за реставрация на паметника „1300 години България“ е отминал
Моментът за реставрация и укрепване на паметника „1300 години България“ отдавна е отминал, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова по повод започналото вчера демонтиране на монумента. Тя представи документи от преди повече от 30 години, в които се отбелязва, че паметникът има дефекти и те трябва да бъдат отстранени. До ремонт обаче така и не се е стигнало.

Започна демонтажът на паметника пред НДК (СНИМКИ/ВИДЕО)

Паметникът е построен набързо и още в миналото е имал проблеми с качеството на изработката. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. "Заради изключително кратките срокове за построяване, монументът остава незавършен. Той е завършен на 30 декември 1981 г. и е приет от комисия на 29 януари 1982 г., като  в протокола за приемане са посочени незавършени и дефектно извършени дейности. Ето защо на 21 юли 1983 г. издаденият акт 16 е анулиран от тогавашния зам.-председател на Министерски съвет", каза столичният кмет.

Граждани излязоха на протест заради паметника "1300 години България" (СНИМКИ)

Фандъкова подчерта, че демонтажът се извършва под ръководството на експерти от музея за история на София. Срокът за премахването на паметника е около месец и половина. Демонтажът се прави на етапи, изключително внимателно, без бързане, да не се повредят допълнително конструкциите“, посочи кметът.

Трябва ли да се събарят паметниците от социализма? (ВИДЕО)
 
"Пространството ще бъде обезопасено и заградено, като веднага след демонтажа и обезопасяването се надяваме да успеем да върнем на мястото един от най-важните елементи на паметника на Първи и Шести пехотен полк, а това именно е лъвът, който е бил в центъра на разрушения мемориал. Той в момента се съхранява в Националния военноисторически музей", каза Йорданка Фандъкова.

Паметникът „1300 години България” пред НДК отива в историята (ВИДЕО)

Довечера общинските съветници от БСП в София ще подкрепят гражданите и ще се включат в третия протест за запазването и възстановяването на паметника „1300 години България“. Събитието ще се състои днес, от 18.00 ч., в парка пред НДК.