Граждани се вдигнаха на протест заради паметника "1300 години България"
Граждани се вдигнаха на протест заради паметника "1300 години България" / БГНЕС
Граждани и художници излязоха на протест за запазване и възстановяване на паметника "1300 години България" в градинката пред НДК. На някои от плакатите на протестиращите пишеше „Няма как да изградиш бъдещето, което жадуваш, като опитваш да разрушиш миналото, което имаш“, „Върви, народе възродени“, както и „Опазване на паметниците и архитектурните ценности в България“.

Граждани се вдигнаха на протест заради паметника "1300 години България"
БГНЕС

„Присъстващите художници, голяма част, от които са в ръководството на СБХ официално сме за запазването на този паметник на неговото място. Факт е, че реставрирането му би струвало много по-малко, отколкото са заделените средства за неговото унищожаване“, заяви Любен Генов, председател на Съюза на българските художници. Според Генов, дълг на Столична община като негов собственик е да се погрижи той да бъде възстановен.

Паметникът „1300 години България” пред НДК отива в историята (ВИДЕО)

От своя страна художникът Ивайло Мирчев, подчерта, че паметниците не бива да се пипат. „Просто е срамота и грехота. Хората не го харесвали. Не е мнението на хората, което трябва да води в случая. Това е експертен проблем“, смята той.

Граждани се вдигнаха на протест заради паметника "1300 години България"
БГНЕС

„Хората харесват паметника на Самуил, който е буквален и илюстративен, с всички аксесоари на една измислена реалност, защото дори не сме знаели как изглежда този човек. Не пипайте паметника, просто не го пипайте и ще разберете след 30-40 години защо не е трябвало да го пипате“, категоричен бе Мирчев.
 
БГНЕС