/ БГНЕС
Запален е кранът, който демонтира паметника "1300 години България". Сигналът за пожара е подаден около 3:15 ч. тази нощ, съобщиха за Дарик от МВР. На място пристига екип на пожарната, който овладява огъня бързо. Пожарът обаче е обхванал командния блок на крана, в който е имало около тон хидравлично масло, което е пламнало и е нанесло сериозни щети по машината.

Паметникът „1300 години България” пред НДК отива в историята (ВИДЕО)
 
От фирмата изпълнител на демонтажа заявиха, че инцидентът ще забави работата с поне седмица. Застрахователите тепърва ще оценяват нанесените щети, след което предстои да се докара и постави нов кран. Междувременно изгорелият в момента не може да се придвижва на собствен ход и ще трябва да бъде преместен. По данни на служители от фирмата цената му е около 1 млн. лева. Кранът е бил използван за вдигане на влаковите цистерни след трагедията в Хитрино.

Трябва ли да се събарят паметниците от социализма? (ВИДЕО)

Паметникът пред НДК
БГНЕС

При първоначалния оглед е установено, че стъклото на кабината на крана е счупено, което говори за умишлен палеж. На обекта е имало нощна охрана, която обаче не е успяла да види извършителите. Според служители палежът вероятно е извършен с коктейли „Молотов”.

Граждани излязоха на протест заради паметника "1300 години България" (СНИМКИ)
 
В района има много охранителни камери, като записите от тях са иззети и ще бъдат прегледани от разследващите. Към момента извършителите на палежа не са заловени. През деня днес районът около паметника остана отцепен, заради разлято хидравлично масло.

Паметникът „1300 години България” бе обявен за демонтаж още през 2014 г. с решение на Столичната община. Многократни обжалвания в съда обаче забавиха процедурата и работата по премахването започна едва тази седмица. Кранът беше монтиран в понеделник, за да премахне фигурите от монумента. Обявеният срок за цялостния демонтаж беше 30 дни.

Предни дни в подкрепа на запазването на паметника се обявиха няколко организации, сред които Съюзът на българските художници и Съюзът на архитектите. Около монумента няколко десетки граждани проведоха и протест в негова защита.