Общинските паяци затягат контрола срещу неправилното паркиране в София. Освен гратисчиите в платените зони, те вече вдигат и всички нарушители на Закона за движение по пътищата. За един ден от акцията 1200 автомобила потеглиха към наказателен паркинг, посочва NOVA.
 
Сметката за нарушителите показва, че едно спиране на непозволено място в София възлиза на 20 лв. за фиш, 60 лв. за паяка и по 2 лв. за час престой на наказателния паркинг. При новата схема за контрол вероятността за избягване на наказанието е минимална.

Мними инспектори опитали да измамят жена с глоба за паркиране
 
Под прикритието на знаците за платена зона стотици шофьори всеки ден паркират между разрешените места, но в нарушение. Като стопанин на пътя общината е поела правото си на санкции.
 
Масово работещи в центъра паркират пред офисите си в нарушение, потвърждават от Центъра за градска мобилност.
 
„Това е утвърдена практика - да паркират близо до офиса си, тъй като те няма как да получат винетка по местодомуване. Наблюдават отвътре автомобила си и когато видят, че наш контрольор идва да го санкционира, влизат и тръгват“, обясни директорът на "Паркиране и мобилност" в ЦГМ Румяна Милова.

Всичко важно за платеното паркиране в столицата вижте тук
 
В първия ден на акцията са били засечени 1200 нарушители. Вдигането им е дало резултат. На втория ден, в същия периметър, са засечени 840.
 
Изгледите са на лице - с 10 нови паяка и 10 нови служители.
 
И още едно предупреждение към нарушителите – паяците ще вдигат без почивен ден.
nova.bg