/ БТА
“Притеснява ни липсата на 37 млн. лв. в бюджета на София, с които ще се плати вече обещаното увеличение на заплатите в градския транспорт”. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев на извънреден брифинг в Столична община.

“Обяснението от кмета Терзиев е, че тези пари ще се вземат от софиянци, очаква се да се продадат повече билет и карти, така че 37 млн. повече да постъпят в бюджета. Това за нас е нереалистично, защото трябва продадените билети на ден да са с 65 000 повече”, каза Георгиев.

Колегата му Прошко Прошков обясни, че тези 37 млн. всъщност са 22 млн. и се губят 15 млн. лева.

От 1 март: Вдигат с 15% заплатите в столичния градски транспорт

"Това са криви сметки на кмета. Настояваме да видим проекта на икономическа рамка. Кметът обеща да се осигурят 37 млн. повече пари за транспортния сектор, но няма яснота как ще стане”, каза Прошков.

“Поискахме спешна среща с кмета, на която да обсъдим темата със заплашването на спортните работници, здравеопазването, културата и, тъй като виждаме пропуски в бюджета и липса на гаранции поискахме среща с Терзиев, но отговори не получихме”, обясни и общинският съветник Антон Хекимян.

В понеделник Васил Терзиев съобщи, че е постигнато споразумение за увеличаване на заплатите в транспорта от 1 март. Столичният градоначалник информира, че синдикатите и транспортните дружества са подписали документ за 15% увеличение на заплатите на служителите от 1 март.

Парите за заплати в градския транспорт ще бъдат осигурени. Все още се правят разчетите, отговори кметът Терзиев. И призова ГЕРБ да спрат с политическото говорене.

“Днес проведохме среща с колегите от групата на ГЕРБ в СОС. Чудех се какво е това бързане. Всичко, което си говорехме бе ползвано от тяхна страна за политическа реторика, а не да намерим конструктивност и намирането на политики, които са най-добри за софиянци”, коментира градоначалникът на "Московска" 33.

“65 000 билетчета на ден са, ако трябва всичките 37 млн. лева да дойдат от тези повече продадени билетчета. Това не е така”, добави Терзиев.

 

Кметът е категоричен, че не се обмисля увеличаване на цените на картите и билетите за градски транспорт в София.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС