Незаконна сеч в Борисовата градина в София. 20 дървета са били отсечени в района на къпалнята „Мария Луиза”. Преди седмица кметът на Район „Средец” Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на десет дървета на частния терен – пет иглолистни, които са били изсъхнали, и пет широколистни.

Проверка на екипа на дирекция „Зелена система” на Столичната община обаче е установила, че са били изсечени други дървета, без какъвто и да е разрешителен документ.

„За терена има издадено разрешително от Район „Средец” за премахването на десет дървета, които са опасни и сухи. На място обаче може да се види част от тях, които не са докоснати, а са премахнати дървета, за които няма документ”, посочи пред NOVA директорът на Дирекция „Зелена система” Димитър Данчев.

Опит за нападение над горски служители в Дупница: Разказ от първо лице (ВИДЕО)

Според него най-вероятно става въпрос за умишлени действия. Затова е съставен констативен протокол за премахнати дървета, за които няма разрешение.

Освен изрязаните дървета, на мястото е установено и нарушаване на терена от тежката техника. Собствениците на имота подлежат на санкция в размер на 100 000 лева.

„Кметът на София подаде сигнал към СДВР и прокуратурата за разследване и проверка на случая. Извършвани са дейности по премахване на растителност без разрешителни документи. Полицейски патрул ще обикаля по целия периметър на къпалнята, за да наблюдава”, уточни директорът на ОП „Паркове и градини” Милена Васева.