Най-важно е новият кабинет да разблокира европарите, смята Фандъкова
Най-важно е новият кабинет да разблокира европарите, смята Фандъкова / снимка: БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова открои сред най-важните и спешни задачи, с които новото правителството трябва да се справи още от първия ден на неговата работа, възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми. Доверието на ЕК в страната ни трябва да бъде възстановено, каза пред журналисти софийският градоначалник при откриването на нова детска градина в село Герман.

Очаквам час по-скоро да бъдат пуснати и програмите от следващия програмен период, защото вече изгубихме една година, 2014 г. беше нулева, отбеляза кметът.

По думите й, ако правителството се справи с тази задача, Столичната община ще може в средата на 2015 г. да започне строежа на третия лъч на метрото. Общината има готовност да работи и по много други проекти от съществена важност за града като санирането на училища и детски градини, реконструкция на централната градска част.

Столичната община е разработила 90 идейни проекта за канализация в столичните райони, в които такава липсва, каза Фандъкова.

Според нея правителството трябва да има разбирането, че София, големите градове и общините, трябва да имат достъп до европейските средства по ОП "Околна среда" за строителство на канализация.

Ако този процес се забави, зациклим в разсъждения кой да бъде бенефициент, дали ВиК операторите, които още не са подготвени или някой друг, се опасявам, че годините ще минат и хората ще останат излъгани, посочи столичният кмет. Тя апелира този въпрос да бъде решен в полза на общините.

Източник: БТА