Над 10 000 дъждоприемни шахти са почистени досега в София
Над 10 000 дъждоприемни шахти са почистени досега в София / снимки: БГНЕС, архив
Над 10 000 дъждоприемни шахти са почистени досега в София
58153
Над 10 000 дъждоприемни шахти са почистени досега в София
  • Над 10 000 дъждоприемни шахти са почистени досега в София

Около 50 км речни корита са почистени в Столичната община до момента, с цел превенция от наводненията. Това съобщи експертът по земи и годи в общината Нина Макарова на представянето на проект за корекция на река Суходолска и ремонт на яз. Суходол 2. Тя обясни, че до края нa годината почистените корита ще станат 60 км, защото дейностите продължават.

Чистят се участъци от реки в районите Банкя, Витоша и Владайска при Лъвов мост и Сточна гара.

Над 10 000 дъждоприемни шахти са почистени досега в София, също с цел превенция от наводнения. Всички строително-ремонтни дейности в останалите язовири в Столичната община вече са приключени, допълни зам.-кметът Ирина Савина.

Като превенция от наводнения, освен почистването на шахтите и на реките се коригират и критичните части на реките, обясни тя. „През изминалите 4-5 години са коригирани над 14 критични участъци на реки, което е важно за бъдещото изграждане на канализацията на Драгалевци и предотвратяване на наводненията”, допълни Савина.

За догодина ще продължи корекцията на р. Иванянска в село Иваняне и на р. Драгалевска от ул. „Сребърна” до Околовръстен път. „Важно е да се реализира тази корекция, тъй като ще предотврати бъдещи наводнения и в същото време ще облагороди пространството”, изтъкна Савина.

В Столичната община няма активизирани свлачища, следствие на бурята, каза още Савина и допълни, че вече има реализиран проект за укрепване на свлачище в местността „Кутлина” в Люлин.

Савина разказа и за проекта, който беше представен днес. Той е разделен на два етапа, които ще се изпълняват успоредно и това са корекция на р. Суходолска и ремонт на яз. Суходол 2. „Трасето на новоизградената корекция ще следва максимално съществуващото речно корито. По оста на дъното на корекцията ще се изгради дренаж. Това ще доведе до понижаване нивото на подпочвените води в околните терени. Това, което ще се извърши в язовира, е основен ремонт и напълно ще се възстанови пасарелката, която в момента е в много лошо състояние. Ще се извърши укрепване на облицовката на преливника и бързоотока, с което ще се осигури сигурност на конструкцията”, обясни тя.

Ремонтите по проекта трябва да приключат догодина.