/ БГНЕС
Днес любителите на българското изящно слово ще имат повод за радостни емоции след седмиците на социална изолация и преустановяване на културните прояви. Тогава ще отвори врати ново културно средище – Литературен център „Да бъде ден“ при къща музей „Христо Смирненски“ в столицата, съобщиха от музея.

„Да бъде ден!“ (1922) е емблематичната стихосбирка на поета, която за една година претърпява две издания. В нея начеващият литературен критик Георги Цанев провижда образа на „поет със значителна дарба, поет с буен лиричен темперамент“, който „заслужава нашата радост и буди големи надежди“. Тъкмо Георги Цанев става „кръстник“ на книгата – той именно предлага на Смирненски заглавието „Да бъде ден!“, след като прочита едноименното стихотворение в ръкопис.

Превръщат музейния комплекс "Христо Смирненски" в цялостен културен център

Предвижда се Литературният център да обхване всички сфери на изкуството и културата, като обединителният акцент на всяка проява ще бъде личността на Христо Смирненски и неговото творчество. Дали ще бъде музикално-поетичен рецитал, отбелязване на юбилейна годишнина на творци на културата, театрални срещи, кафе театър, представяне на нова книга, изложба, творческо ателие, среща с ученици, открит урок или гостуване на библиотеки, читалища, училища, клубове и други обединения, носещи името на гениалния юноша, задължително при всички прояви ще е в началото да звучи неговото слово. Гостът ще рецитира любимата си творба от Христо Смирненски.

Литературният център „Да бъде ден!“ ще бъде открит от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов. Актрисата Богдана Вульпе, дългогодишен сътрудник на къщата-музей с рецитали по стихове на Христо Смирненски, ще изпълни знакови негови творби.
БГНЕС