/ БГНЕС
141-вата годишнина от Освобождението
100868
141-вата годишнина от Освобождението
  • 141-вата годишнина от Освобождението
С поредица от тържествена церемонии, вход свободен за столичните музеи, както и музикален маратон в Софийската филхармония ще бъде отбелязана 141-вата годишнина от Освобождението в столицата.
 
Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия в 18.30 ч. на площад Народно събрание, а тематичният музикален маратон, организиран от Софийската филхармония, започва още в 10 часа сутринта.

Специална експозиция във Военноисторическия музей за 3 март
 
Националният ни флаг ще бъде издигнат тържествено по повод 141 години от Освобождението на България днес от 11 часа пред Паметника на незнайния войн. На церемонията ще присъства и президентът Румен Радев, който ще участва и в тържествената заря проверка на площад Народно събрание.
 
В 11.45 започва и организираното от Столичната община събитие, което ще се проведе пред паметника на българския опълченец зад военния клуб. В него ще се включат мъжки хор „Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, квартет „Славей”, певицата Нели Рангелова и актьорът Мариус Донкин.
 
В 10 часа започва и музикалният маратон, организиран от Софийската филхармония в зала България. От 19 ч. там е симфоничният концерт на Софийската филхармония под диригентството на Славил Димитров. Финал ще поставят солисти от Биг бенда на БНР от 20.30 мин.
 
В програмата са образци от народното творчество, класическата музика, поп и джаз композиции. А целодневната карта за събитията е на цена от 6 лева.
 
Напълно безплатно софиянци и гостите на града ще могат да разгледат днес Регионалния исторически музей – София, Софийската градска художествена галерия и парк-музей „Врана“, както и зоологическата градина.
 
От 19.30 часа в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.