/ БТА
Митнически служители задържаха недекларирана валута с левова равностойност 404 144 лв. при три случая по време на празничните дни, съобщиха от Агенция "Митници".

Откриха 90 000 недекларирани британски лири на ГКПП „Дунав мост“-Видин (СНИМКИ)

На 28 декември на "Калотина" митническите инспектори спират за проверка напускащ страната автомобил, управляван от мъж. В багажника на превозното средство, под кората, покриваща резервната гума, е открит плик с недекларирани 48 250 евро.

Агенция "Митници"

Паричната сума не била декларирана от водача, като с действията си той нарушил разпоредбите на Валутния закон. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно пренасяне на парични средства през границата на страната от България в Сърбия, която е външна граница на Европейския съюз. Районна прокуратура-Сливница привлече към наказателна отговорност шофьора.

Най-голямата недекларирана сума е открита на Коледа. На 25 декември митнически служители на ГКПП "Дунав мост"-Видин спират за проверка влизащ в страната товарен автомобил.

Водачът пътува от Великобритания за Турция и заявява, че няма нищо за деклариране. При последвалата проверка в дюшека на леглото в кабината са открити банкноти британски лири в купюри с номинали от 20, 10 и 5.

Иззеха недекларирана валута за над 300 000 лв. на ГКПП „Дунав мост“-Видин (СНИМКИ)

Водачът посочил, че сумата е 70 000 британски лири. След преброяване в негово присъствие е установено, че действителният размер на валутата е 102 000 британски лири. За същите не е представен банков или друг разплащателен документ, като водачът посочил, че това са средства на неговата фамилия. Съставен му е акт за административно нарушение на Валутния закон.

Агенция "Митници"

С разписка е задържана сумата от 3000 лв. за обезпечаване на евентуални глоби.  При третия случай задържаната недекларирана сума от над 37 000 евро е била намерена при съвместна проверка на митнически и гранични служители у пътник, напускащ страната през Летище София в началото на празничните дни.