/ БТА
Митнически служители откриха 90 000 недекларирани британски лири при две проверки в района на ГКПП "Дунав мост"-Видин. съобщиха от Агенция "Митници"..

Агенция "Митници"

На 15 декември митнически инспектори спират влизащ в страната товарен автомобил. Водачът заявява, че превозва групажна стока от Великобритания за Ирак. При последвала проверка в чекмедже на хладилния шкаф митническите служители намират найлонов плик с английски лири в купюри от 10, 20 и 50.


Иззеха недекларирана валута за над 300 000 лв. на ГКПП „Дунав мост“-Видин (СНИМКИ)

При изброяването им в присъствието на водача се установява, че сумата е в размер на 55 000 лири. За валутата водачът не притежава банков или друг разплащателен докумен и заявява, че това са средства на неговата фамилия.

Агенция "Митници"

Сумата обаче не е декларирана, поради което му е съставен акт за установяване на административно нарушение на Валутния закон. За обезпечение на глобата по акта с разписка са задържани 1600 евро.

Два дни по-късно, на 17 декември митнически служители спират друг влизащ в страната през ГКПП "Дунав мост"-Видин товарен автомобил. Водачът пътува от Великобритания за Турция и заявява, че няма нищо за деклариране.

Откриха недекларирана валута за близо 95 000 лв. на „Капитан Андреево“

При последвалата проверка обаче митническите служители намират под пасажерската седалка черен найлонов плик с британски лири. При изброяване се установява, че сумата е 35 000 лири.

И този водач обяснил, че това са средства на неговата фамилия, за които обаче не притежава банков или друг разплащателен документ и не ги е декларирал. Съставен е акт за установяване на администраитивно нарушение на Валутния закон, като с разписка е задържана сумата от 3000 лв. за обезпечение на евентуални глоби.