/ Агенция "Митници"
Митнически служители откриха недекларирана валута с обща левова равностойност 312 894 лева при проверки в района на ГКПП "Дунав мост"-Видин на два товарни автомобила, влизащи в България от Румъния, съобщиха от Агенция "Митници".

Агенция "Митници"

В шофьорската кабината на единия от камионите са били укрити и 10 часовника с обозначения на световноизвестни марки. На 12 декември на трасе за входящи тежкотоварни автомобили на ГКПП "Дунав мост"-Видин е спрян за проверка  камион с чужда регистрация, пътуващ от Белгия за Ирак.

Агенция "Митници"

Шофьорът, турски гражданин, е заявил че няма нищо за деклариране. В хода на контролните действия митническите служители откриват във фабрична кухина зад шкаф над арматурното табло 10 пакета, съдържащи евробанкноти с различна номинална стойност.

Агенция "Митници"

Установено е, че общата сума недекларирана валута е 99 980 евро. Ден по-рано, на 11 декевмриотново в района на ГКПП" Дунав мост" е проверена влизаща от Румъния товарна композиция от Белгия за Турция.

Под пасажерската седалка в кабината на водача - турски гражданин, е открит черен найлонов плик, съдържащ недекларирани 60 000 евро в различни купюри от 10, 20 и 50 евро. В естествена кухина в електрическото табло на автомобила е открит и втори черен найлонов плик с 10 часовника, мъжки и дамски модели, с обозначения на световноизвестни марки.

Агенция "Митници"

Първоначалната проверка е показала, че става дума за автентични ювелирни изделия с висока стойност, като сред часовниците има и такива със златно покритие. Тъй като не са предоставени никакви документи за собственост или превоз, часовниците също са задържани за изясняване на статута им. Работата по случая продължава.

Общата сума недекларирани парични средства е 159 980 евро. Срещу водачите на двата товарни автомобила са съставени актове за установените административни нарушения.