И перничани с мъжко хоро за Богоявление
И перничани с мъжко хоро за Богоявление / снимка: Dariknews, Перник

Подобно на калоферчани и перничани играха мъжко хоро, но в ледените води на реката Матница край витошкото село Кладница.

Мъжете са спортисти и смело нагазили в режещата от студ вода по покана на свой приятел кладничанин. Обичаят бе изпълнен под музикалния съпровод на гайдата на Владислав Стоилов..

По традиция от десетки години, ритуалът за водосвет с потапянето на кръста в пернишкото село Кладница бе отслужен от отец Рафаил в местността под манастира "Св. Николай". Кръстът извадиха малките ученици Мария Янкова от селото и Данаил от Рударци. По традиция след водосвета на присъстващите е раздаден курбан за здраве, която гозба по това време на годината е вариво.

В село Рударци кръстът също бе изваден от реката. Там герой на днешния ден стана 22-годишният Ивайло Захариев. Традицията за нагазването в речните води в Рударци на Йордановден е от три години.

В Драгичево кум на Богоявленския кръст стана Николай, който също "загря" в речната вода. Друг юнак - Марио пък е героят на земенското село Пещера, който извади кръста от местната река, конкурирайки се с още двама местни мъже. Това са част от населените места в Пернишко, в които се спазва обичая кръста да се потапя във вода, но не в съд, а в река.

След Богоявленския водосвет, кръстовете на пернишките черкви отидоха при болни и страдащи от житейски беди хора. С това традицията от години кръстът да се откупва бе прекъсната.