/ БТА
Със съдействието на Столичната община доброволци откриха пролетния залесителен сезон на „Новата гора на София“ край село Негован. Мястото е част от землището на селището в столичния район „Нови Искър“.

Продължаваме инициатива, която започна преди седем години, с нея се стремим да установим трайно зелен пояс около София, което е свързано с подобряване на чистота на атмосферния въздух, каза за БТА Надежда Бобчева, заместник-кмет на столицата с ресор „Зелена система, екология и земеползване“.

Тази година садим дъбове, отбеляза тя и добави, че целта на настоящата кампания е по-сериозно проследяване на израстването на фиданките. Тази инициатива се движи изцяло от доброволци, Общината прави логистика, посочи още Бобчева.

БТА

За целия тазгодишен сезон 20 000 фиданки е предвидено да бъдат засадени на 32 декара. От началото на инициативата до момента са посадени 56 000 фиданки за с. Негован. Дъбът е бавно растящ вид и изисква много и постоянни грижи, каза инж. Тодор Тодоров, директор на общинското предприятие "Управление на общински гори и земи". Отглеждането е поне два-три пъти косене и окопаване, добави той. Според него се увеличава броят на доброволците, които се включват в такива инициативи. По време на екологичното събитие бе откроена и нуждата да се създаде зелен пояс, който да бъде "белите дробове" на София, за да може идните поколения да живеят в по-чист град.

БТА

След като получиха насоки от експертите как да направят засаждането, доброволците и представители на Общината и на районни администрации се включиха активно в дейностите. Сред присъстващите имаше и деца. Инициативата на Столичната община „Новата гора на София“ започна през 2017 г. и има за цел да трансформира общински непригодни земеделски земи в горски територии, създавайки зелен пояс около столицата.

БТА

Досега от осъществените залесителни кампании са засадени 160 000 фиданки в кв. “Суходол”, кв. "Абдовица" и с. Негован, съобщиха по-рано от Столичната община.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Борислава Бибиновска/БТА