/ БТА
По случай Деня без автомобили Столичната община стимулира използването на алтернативни форми на транспорт като велосипеди или електрически тротинетки, както и ходенето пеша. Софиянци и гостите на града могат да се запознаят с по-екологични средства за придвижване на изложението в района на улица "Ген. Й. Гурко", която днес ще бъде затворена за автомобилно движение в участъка между бул. "Васил Левски" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".
 
Там бяха представени и най-новите електробуси, които са част от иновативния проект за “автобус при поискване”, които ще са предимно за кварталните улици на София. Разработено е приложение за ползване по Проект на Столична община “INNOAIR”. Посетителите на демонстрационната инициатива ще имат възможност да разгледат инсталацията "Ти си София, София е зелена".

БТА

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с подкрепата на Европейската комисия. Инициативата в София днес бе открита от заместник-кмета на Столичната община в направление „Транспорт и градска мобилност“ Кристиан Кръстев, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и Биргит Сара Кондруп-Палмквист, заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Дания.

БТА

Пред журналисти Георгиев заяви, че новите електробуси са част от мерките за по-удобен и екологичен градски транспорт. През следващите няколко месеца в кварталите "Манастирски ливади", "Изток", "Запад" и "Бъкстон" ще се провеждат тестове на пет електрически автобуса, посочи той. 
 
Кръстев добави, че чрез тестване в реална среда ще се върви към изграждането на изцяло нов като идея градски транспорт. Имаме наблюдение, че хората започват да се връщат отново към градския транспорт - имаме 80 процента възстановен пътникопоток спрямо 2019 г., отбеляза той. Кръстев е на мнение, че колкото по-добър е градският транспорт на София, толкова повече хората ще се обърнат към тази услуга, за да се намали автомобилният трафик.

БТА

На въпрос за възможността пространството на жълтите павета в София да стане пешеходна зона, Кристиан Кръстев заяви: "С оглед на това, че по тях не се движи градски транспорт, вярвам, че както целогодишно, така и определени сезони или събота и неделя ще бъдат резервна инфраструктура и за повече хора, които се движат на колела или пеша". 
 
В желанието си да стимулира хората да ползват повече велосипеди, София черпи от опита на Дания. Биргит Сара Кондруп-Палмквист каза, че в Дания обичат да карат велосипеди независимо от времето и навсякъде. По думите й това е и вид независимост да отидеш където поискаш.

БТА

За Деня без автомобили беше организирано и велошествието под наслов "Happy Biking – Healthy Living".
 
БТА