Министерството на регионалното развитие и благоустройството уведоми с писмо Столичната община, че няма да удовлетвори искането на председателя на КЕВР за безвъзмездното предоставяне на имота на Младежкия театър за управление на комисията.

Така ръководството на театъра ще може да изпълни проекта си за изграждане на сцена за куклени представления и обособяване на допълнителни работни помещения за артистите, сценичните работници и служителите си, съобщиха от Столична община.

От Младежкия театър в София излязоха на протест (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Пространството на Младежкия театър е спасено! Благодаря на всички, които подкрепиха каузата! Очакваме създаването на още една сцена за куклен театър в София“, написа заместник-кметът по култура на София Мирослав Боршош във Фейсбук профила си.

В края на май с отворено писмо до премиера Кирил Петков Боршош се обяви категорично срещу посегателството върху културното пространство. 

Междувременно от Министерството на културата излязоха с позиция по темата:

"Министерството на културата с удовлетворение обявява официално, че полученото становище от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 16 юни напълно съвпада с изразеното мотивирано становище на Министерството на културата от 8 юни по темата със собствеността на сградата на Младежкия театър „Николай Бинев“, както и с изразената официално на 27 май подкрепа от страна на министъра на културата Атанас Атанасов.

Очакваме с нетърпение реализацията на плановете на новия директор на театъра и екипа за нова куклена сцена. Министерството на културата изказва благодарност на всички, които подкрепиха позицията пространствата за културата да продължават да функционират именно като такива", се казва в позицията.

Припомняме, че актьори и служители от Младежкия театър протестираха срещу преписка в регионалното министерство от КЕВР.