Министърът на културата Атанас Атанасов се включи в инициативата „Походът на книгите“, посветена на Международния ден на детската книга - 2 април
Министърът на културата Атанас Атанасов се включи в инициативата „Походът на книгите“, посветена на Международния ден на детската книга - 2 април / Георги Димитров
„Най-важното за мен е да е ясна категоричната подкрепа към Младежкия театър от страна на Министерството на културата". Това коментира пред представители на медиите днес в кулоарите на Народното събрание министърът на културата Атанас Атанасов, който отговори на актуални въпроси от депутати в рамките на днешния парламентарен контрол. "За мен беше голяма изненада да разбера за притесненията на ръководството му чрез социалните мрежи, защото имах дълга среща с Михаил Байков - директор на театъра, на която обсъдихме казуса", каза още той.

"Подкрепата на Министерството на културата никога не е била под въпрос. По решението на този въпрос Министерството на културата работи съвместно с театъра”, категоричен е Атанасов.

Младежкият театър в София готви протест заради опит част от сградата му да бъде отнета

Младежкият театър „Николай Бинев“ организира мирен протест във връзка с възможността част от имота да му бъде отнета и безвъзмездно придобита от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Демонстрацията ще бъде проведена на 30 май (понеделник) от 10:30 пред централния вход на сградата, съобщава ръководството на театъра в отворено писмо, публикувано на сайта на културната институция.

От документа става ясно, че КЕВР е поискала от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да придобие имота през месец февруари тази година. Като причина комисията е посочила, че спорната част от сградата е с „отпаднала необходимост“.

„Имотът, който е собственост на Младежки театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, и който категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив. Младежки театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър“, се казва в писмото.
 
Министерство на културата, БТА