/ iStock
Младежки театър „Николай Бинев“ организира мирен протест във връзка с възможността част от имота да му бъде отнета и безвъзмездно придобита от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Демонстрацията ще се проведе на 30 май (понеделник) от 10:30 пред централния вход на сградата, това съобщава ръководството на театъра в отворено писмо, публикувано на сайта на културната институция.

От документа става ясно, че КЕВР е поискала от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да придобие имота през месец февруари тази година. Като причина комисията е посочила, че спорната част от сградата е с „отпаднала необходимост“.

„Имотът, който е собственост на Младежки театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, и който категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив. Младежки театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър“, се казва в писмото.

МРРБ е поискало становище по казуса от ръководството на театъра и от Министерство на културата. От ведомството, водено от Атанас Атанасов, такова не е постъпило до 25 май, става ясно от писмото.

„Това създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното създаване на прецедент по отношение на отнемане на част от собствеността на един театър, несъмнено ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде обявена за отпаднала от необходимост и иззета безвъзмездно, от която и да друга държавна структура“, пишат още от Младежкия театър.
БТА