Актьори и служители от Младежкия театър в София излязоха на протест.

Причината за това е преписка в регионалното министерство от Комисията за енергийно и водно регулиран (КЕВР).

Георги Димитров

Твърди се, че регулаторът иска да  придобие безвъзмездно имот, който е част от сградата.

Позицията на Комисията за енергийно и водно регулиране е, че в началото на февруари Младежкият театър е  публикувал публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа.

Георги Димитров


"Аз адмирирам думите на Атанас Атанасов, както и думите на Гроздан Караджов, които в рамките на последните няколко дни категорично заявиха, че подкрепят Младежкия театър в желанието му да запази имота си, че той не е с отпаднала необходимост", каза заместник-директорът на Младежки театър „Николай Бинев” Делян Тодоров, който е един от организаторите на мирния протест, който днес се провежда пред сградата на театъра.

Георги Димитров

„Днес протестираме във връзка с един, за съжаление, не творчески, а имотен казус, с който запознахме обществеността в рамките на миналата седмица. Става въпрос за внесена през февруари преписка от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с желание имот, който е собственост на Младежки театър да бъде прехвърлен от активите на театъра в активите на държавния регулатор. Мотивацията на колегите от КЕВР е, че той е с отпаднала необходимост. Ние съответно категорично сме заявили, внасяйки становище както в Министерството на културата, така и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че това пространство не е с отпаднала необходимост, а дори напротив, в нашите планове като ново ръководство, тъй като ние сме ръководство от малко повече от месец, 32 дни, присъства развитието на създаване на куклена сцена точно в това пространство, за което всъщност ние протестираме с желание да се запази в активите на театъра”, заяви Тодоров.

Георги Димитров

По думите му това, което той и колегите му от Младежкия театър биха искали да се случи, е подкрепата на Министерството на културата да бъде оформено в документи. „Все още няма официално изпратено становище от страна на Министерството на културата към МРРБ, с което отговаря, че не е с отпаднала необходимост, за да може г-н министърът на регионалното развитие и благоустройството вече да сложи край на тази преписка“, каза още той.

Георги Димитров

Очакванията са да се съберат повече протестиращи, както и хора от други театри, които да подкрепят колегите си от столичния Младежки театър.

Георги Димитров

БГНЕС