Офиси под наем Младежки театър
Офиси под наем Младежки театър / КЕВР
„Към момента Комисията за енергийно и водно регулиране изпитва спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения, за да могат експертите да изпълняват ефективно дейността си по регулация на енергийния пазар. Това е особено важно за обществото в настоящата сложна ситуация на енергийна криза, и за решенията, които Комисията трябва да взима“, така от КЕВР коментираха казуса с помещенията, собственост на Младежкия тетаър „Николай Бинев“.

„По-конкретно, към КЕВР има изискване да обособи специализирано звено за контрол на пазара за търговия на едро с енергия, което да има решаваща роля за предотвратяване на злоупотреби и манипулации на енергийния пазар“, допълват от държавната комисия.

„На 11 февруари 2022 г. Младежкият театър публикува на сайта си публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа офисни помещения със застроена площ 365 кв.м., с начална цена 10 700 лв. без ДДС на месец. От проведените срещи между ръководствата на двете институции се разбра, че тези офиси дълги години са били отдавани под наем за офиси на банки. Поради пандемията и преместването на последния наемател, те стоят вакантни през последната една година, но дори към днешна дата бюрата на банковите служители все още са в помещенията“, категорични са от КЕВР.

Ръководството на КЕВР заяви своето желание да наеме тези офиси при същите условия, както и последният наемател. Поради факта, че и Младежкият театър, и Комисията за енергийно и водно регулиране са държавни институции, законът предвижда специфична процедура с участието на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

От КЕВР допълват, че помещенията са част от сградата, в която комисията помещава, и тъй като до този момент офисите никога не са били използвани за театрални нужди, а винаги са били отдавани под наем на частни ползватели, КЕВР би искала да ги ползва при същите условия.

От държавната комисия допълват, че са готови на диалог по темата за да се намери решение, което би било приемливо и за двете страни.

„При все това оставаме на позицията, че ако се позволи на КЕВР да ползва тези офиси, това ще допринесе за същественото подобряване на ефективността на работата на комисията в полза на цялото общество“, категорични са от регулатора.
КЕВР