Столична община не е положила минимално усилие да направи пазарно проучване на цените и да види кое колко струва. Това заяви независимият общински съветник Борис Бонев във връзка със скандала с осветлението на София. Неговата организация „Спаси София“ е провела разследване на обществена поръчка за уличното осветление от СО на стойност 73 милиона лева.

Премиерът разпореди проверка на обществена поръчка за улично осветление в София
 

осветление София
Спаси София

Бонев изнесе данни, според които за една и съща лампа в столицата, общината е плащала фрапиращо различни суми. "В северната част на София цената излиза около 5800 лева за 1 брой лампа, а в южната част на София за същата лампа е платено 1587 лв.", обясни той.
 

осветление София
Спаси София


"Най-фрапиращото нещо са огромните разлики в цените на двете фирми - между 3 и 77 пъти. Говорим за едни и същи по вид и технически изисквания материали и монтажни дейности и няма никаква логика едно осветително тяло на първата фирма да струва много по-скъпо, отколкото осветителното тяло на другата фирма, спечелила обществената поръчка в друг район на София", обобщи той.

Заради разликата в цените в едната зона с отпуснатия бюджет могло да се сложат 3800 лампи, а в другия само 1000.

По повод твърдението на зам.кмета по транспорта Кристиян Кръстев, че част от разликите между цените на двете фирми били намалени след проведена анексация по договора, Бонев е изчислил, че намалението е едва 11%.
 

осветление София
Спаси София

Фандъкова също разпореди проверки на уличното осветление на София

"Наистина след като е подписан договора, кметът по транспорта е подписал 3 анекса за намаляване на цените, но само за 16 от 190 позиции. С други думи, разликите отново остават в пъти", изтъкна общинският съветник.

Бонев разкри, че от "Спаси София" са закупили част от техническото оборудване на лампите от първия строителен хипермаркет, за да направят сравнение на цените. И открили, че общината е платила в пъти повече и за тях.

осветление София
Спаси София