Започна строежа на църква в тунджанското село Стара река
Започна строежа на църква в тунджанското село Стара река / netinfo

 

Високопреосвещеният Сливенски митрополит Иоаникий отслужи водосвет, освети терена и основния камък за градежа на храма в тунджанското село Стара река.

Осветеният основен камък беше положен от кмета на община "Тунджа" Георги Георгиев.

Напътствено слово произнесе Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.  В него той изрази любовта си и радостта си от изграждането на този духовен храм, което е "дело полезно за Църквата, полезно за обществото, полезно за всички". Митрополит Иоаникий отбеляза голямата заслуга за това дело на кметът на селото Донка Тодорова и допълни, че "всяко добро начало върви към добър край тогава, когато радостта е пълна, а надеждата обоснована". Той обяви, че Сливенската Митрополия дарява за градежа на храма 3 000 лв., както и своето лично дарение - 600 лв.

В подкрепа изграждането на храма лично дарение от 500 лева направи и кметът Георги Георгиев, който подари на бъдещия храм Напрестолно Свето Евангелие.

Десетки граждани и гости, присъстващи на ритуала, направиха в този ден дарения за изграждането на храма. Дарения от по 1000 лв. са направени и от проектантът на храма  арх. Олег Николов и от конструктора Иван Бужев.

Решението за учредяване безвъзмездно право на строеж на православния храм "Свети Великомъченик Димитър" в село Стара река върху общински имот, е взето от Общински съвет "Тунджа" през месец октомври тази година. Общата площ на предоставеният терен е 830 кв.м. Срокът за реализирането на строителството е 5 години.