Зам.-министър Ваня Добрева: Техническите колежи в България имат бъдеще
Зам.-министър Ваня Добрева: Техническите колежи в България имат бъдеще / netinfo
България изостава по брой на технически колежи, имаме достатъчно педагогически и медицински колежи, но техническите са изключително малко, заяви в Ямбол зам.-министърът на образованието Ваня Добрева. В Ямбол Добрева се срещна с академичния състав на техническия колеж, студенти, както и с представители на фирми, които са заинтересувани от развитието на учебното заведение. Според зам.-министър Добрева техническите колежи в България имат бъдеще, тъй като това е така наречената степен на неуниверситетско образование и инвеститорите, които идват в страната се нуждаят точно от такива кадри.

Що се отнася до желанието на ръководството на техническия колеж, учебното заведение да се превърне във филиал на Тракийския университет Добрева каза, че според Закона за висше образование, всяка структура на висше училище, която се намира извън “майката”- университет, ако иска да бъде припозната като филиал, е нужно в “майката” университет да се извършва обучение по същите професионални направления, по които има акредитация колежа. В случая ямболският колеж не може да се превърне във факултет на Тракийския университет.

До края на юли от Министерство на образованието се надяват в парламента да бъде гласуван и Закона за студентско кредитиране.