/ Министерство на отбраната
Военни формирования от сухопътните войски на България и САЩ проведоха съвместно учение „Pluto Rising“ на учебен полигон „Ново село“, съобщиха от Министерство на отбраната.

В него участваха танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти-Сливен и взвод от 20-ти самоходен артилерийски дивизион-Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада от българските Сухопътни войски, както и танкова рота и поддържащи подразделения от 2-ри танков батальон на пети кавалерийски полк от Въоръжените сили на САЩ.

Каракачанов: Специалните сили в Българската армия имат своята славна история

През първия ден се състоя брифинг на командира на американската рота с командирите на взводове във връзка с планирането на учението, бойния ред и огневото поразяване.

Уточнени бяха интегрирането и задачите на българския танков взвод с командир лейтенант Николай Петров. 
Беше избрана и съвместима честота между станциите на танковете и проверена свръзката.

Бяха проведени тактически действия и тренировка на маньовъра се проведе тактическо учение с бойна стрелба в настъпление с танкове Т-72 и танкове „Абрамс“.

Средствата за огнево поразяване от българска и американска страна се управляваха от Единен център за управление на огъня. Целите се засичаха от безпилотните летателни апарати и предните наблюдатели, а се поразяваха от нашите самоходни артилерийски установки.

Българският танков взвод изпълняваше задачи в състава на американската танкова рота.