/ БТА
„Специалните сили в Българската армия имат своята славна история. Те не са създадени на книга в мирно време, а по време на война. Учили от най-добрите по онова време, влезли в сражения, дали много жертви в името на защитата на българските национални интереси и териториалната цялост на тогавашното Царство България.

Специалните сили винаги са били един род войска, към която се стремяха най-будните, най-силните, най-смелите и може би най-романтично настроените“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който участва в честването на 78-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили и откриването на новия учебно-тренировъчен комплекс на Учебен център „Црънча“, съобщиха от Министерство на отбраната.

„Преди 4 години имаше един незапочнат проект и няколко обещания от предишни мандати. Днес откриваме един възобновен тренировъчен център, с нови сгради и с нови възможности за по-добра подготовка на личния състав.

Каракачанов: Имаме 8 самолета СУ-25, готови да изпълняват бойните си задължения

Личен състав, който се обучава не за паради, а за да изпълни най-тежките, отговорни и рисковани мисии, тогава, когато се наложи“, подчерта министърът на отбраната. Той пожела новият учебен център да бъде добър пример за това какво и в бъдеще трябва да се прави, за да имаме силна и боеспособна армия.

„Радвам се, че увеличихме личния състав, направихме командване и успяхме да осигурим 98 бронирани машини, които ще бъдат разположение на Специалните сили“, добави министър Каракачанов. Той пожела на военнослужещите здраве, хъс в подготовката и успешно изпълнение на задачите.

„Ускореното развитие на Специалните сили в Българската армия през последните години не е прищявка на държавното и военното ръководство. То е резултат от трезв анализ на динамиката на средата на сигурност, възможните кризисни ситуации и намирането на адекватен отговор“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствие към личния състав на Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

Той подчерта, че с вложените инвестиции в развитие на инфраструктура и в осигуряването на ново въоръжение, техника и екипировка, държавното и политическото ръководство на Министерството на отбраната изпълнява своя ангажимент.

Каракачанов откри Център по кибероперации в Морското училище във Варна

„За нас остава отговорната задача да напълним със съдържание останалите елементи от отбранителната способност „адекватни Специални сили“, а именно - доктрини, командване и управление, организационна структура, подготовка, личен състав, оперативна съвместимост“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той връчи награди на отличили се военнослужещи и благодари на командването и целия личен състав на СКСО за полаганите усилия и професионализъм в изпълнение на поставените задачи.

В словото си командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев подчерта славната история на Парашутната дружина. „И днес личен състав и формирования от Специалните сили работят, тренират, носят службата на три континента“, каза командирът на СКСО.

Генерал-майор Матеев благодари и на началника на отбраната за оказаната подкрепа в реализирането на тези проекти. Гости на тържествата и на откриването на новия учебно-тренировъчен център „Црънча“ бяха още председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, постоянният секретар по отбраната Антон Ластарджиев, висши военни, представители на местната власт и родолюбиви организации. Всички те наблюдаваха и демонстрации на способности на военнослужещи от Специалните сили.