Водата в 11 водоизточника в Стралджанско е негодна за пиене
Водата в 11 водоизточника в Стралджанско е негодна за пиене / DarikNews.bg, архив

Регионалната здравна инспекция – Ямбол е направила замервания за състоянието на водата на местните водоизточници в община Стралджа, съобщават от общинския пресцентър. Анализът, направен на 30 ноември, по физикохимични и микробиологични параметри е показал, че водоизточниците в Иречеково - до църквата, Палаузово - в дерето, Джинот, Люлин, Поляна, Тамарино- в центъра на селата, Първенец - ул.Ст. М. Динев”, Александрово - до кметството, Леярово - ул. ”Ат. Калайджиев”, Войника - на север от селото, Атолово- до кметството са с негодна за пиене вода. Годна е водата във водоизточник Лозенец до път София - Бургас.

Разпоредено да се организира контрол на водоизточниците, където водата е негодна за пиене и да се възстановят изтритите предупредителни надписи.

Своевременно трябва да се уведомява населението за качеството на водата, подавана за питейно-битови цели в засегнатите от наводнението райони, за забраните, ограниченията и условията, при които трябва да се спазват, като се ползват данните, изнесени от РЗИ - Ямбол.

Съгласно заповедта кметове, кметски наместници и нач.отдел ТСУЕ трябва да засилят контрола по чистотата на населените места, както и по правилното събиране и редовно сметоизвозване на битовите отпадъци.

Ще бъде назначена и комисия със задача оглед, почистване и саниране на засегнатите територии /улици, дворове и др./, последваща дезинфекция и дезинсекция. Разпоредено е още да се организира своевременно събиране и извозване до екарисажите на труповете на умрели животни.