/ ThinkStock/Getty Images
"В Окръжния съд в Сливен е бил внесен обвинителният акт за убийството на 7-годишното дете от село Сотиря", съобщи пред репортер на БТА говорителят на Окръжен съд съдия Мартин Данчев.

Единият от нападателите на детето в Сотиря блудствал с жертвата и преди месец

До дни ще бъде насрочена дата за делото срещу Мартин Трифонов, обвинен в убийството на 7-годишната Кристин. Обвинителният акт е бил внесен в съда в петък, а днес ще се определи кой е докладчик по делото. Заседанието трябва бъде насрочено до два месеца.

Ново посегателство върху 7-годишно момиченце в Сотиря

"По това дело няма да бъде допуснато съкратено следствие, заради промяната в закона, която забранява такава процедура при умишлено причиняване на смърт", посочи още съдия Данчев.

Прокуратурата: Причината за смъртта на 7-годишната Кристин е тежка черепно-мозъчна травма (ВИДЕО)

Три са престъпленията, в които е обвинен 21-годишния Мартин Трифонов, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева. Първото от тях е за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Прокуратурата поиска постоянен арест за убиеца на 7-годишната Кристин

Второто обвинение е опит за изнасилване по чл.152 от НК, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода".

Обвиняемият е с мярка "задържане под стража" и се намира в болницата на затвора в София. В деня на делото, той ще бъде конвоиран до сливенския съд. Престъплението бе извършено на 15 август, като Трифонов бе заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и бе ранен след като оказал съпротива.

Мартин Трифонов остава за постоянно в ареста

Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и доживотен затвор без право на замяна за убиеца на седемгодишната Кристин.
БТА