ВМРО-НИЕ ще отбележи годишнината от Илинденско-Преображенското въстание
ВМРО-НИЕ ще отбележи годишнината от Илинденско-Преображенското въстание / личен архив

Около 500 членове на партия Вяра Морал Родолюбие Отговорност - Национален Идеал за Единство / ВМРО - НИЕ /ще присъстват на честванията на 107-мата годишнина от избухването на Илинденско - Преображенското въстание на Петрова нива на 21 август /събота/. До местността в Странджа, където през 1903 година (28-30 юни), се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, на който се изработва общият план на въстаническите действия, ще пътуват представители на организации от Хасковска, Бургаска, Сливенска и Ямболска област и отделни представители на организации от цялата страна.

На знаменателното събитие ще присъстват председателят на партията Петко Атанасов, организационният секретар Димитър Димитров, членове на Националния изпълнителен комитет. За 18. 30 ч. преди официалната церемония е предвиден ритуал за освещаване на нови организационни знамена. От ВМРО - НИЕ ще изградят временен лагер в историческата местност.

Ще бъде прието становище по отношение на мудните и почти отсъстващи държавни действия за решаване на проблема на прогонените от Турция тракийски българи и неполучените от тях компенсации по Ангорския договор, който е действащ и до днес и не е денонсиран. „ВМРО - НИЕ изразява недоумение от завъртането на позицията на Божидар Димитров, който винаги до поставянето му на министерското кресло изразяваше твърдо мнение по въпроса. ВМРО - НИЕ дава своята заявка за осезаемо участие в новия политически живот на България", пишат от партията в писмо до медиите.