ВАС отреди в полза на община Ямбол по спора за регионалното депо
ВАС отреди в полза на община Ямбол по спора за регионалното депо / sxc.hu

Върховният административен съд излезе с окончателно решение в полза на община Ямбол и проекта за регионално депо за неопасни отпадъци. С произнасянето си от 13 януари съдът отхвърли жалбата на Сдружение „Движение с екологична насоченост”, с която де факто се блокираше стартирането на проекта. Решението на ВАС е категорично – няма и не е имало необходимост да се прави ОВОС (Оценка за въздействието върху околната среда) за елементите на техническата инфраструктура, тъй като те не съставляват нов етап от строителството на депото, съобщават от общинския пресцентър. Става дума за охранителен канал, трасе на канализация от стопански двор, трасе на система за движение на инфилтрата, трасе на подземен ел. кабел. Освен това, линейните съоръжения не попадат в никаква защитена зона, следователно не съществува вероятност от пряко унищожаване или увреждане на природни местообитания, популации и др., се изтъква още в мотивите на съда.

Кметът на Ямбол Георги Славов припомня, че като водеща организация в сдружението на общините, които ще експлоатират новото депо, община Ямбол е направила всичко необходимо, за да защити и подготви за реализация този проект – има избрана фирма–изпълнител, също така за строителен надзор и одит. Повече от година и половина обаче изграждането на новия регионален център не можеше да започне заради течащите съдебни процедури.

 

Сега, до реалния старт на строителството на депото, остава да се минат няколко съгласувателни процедури, които са почти изцяло в компетенциите на Министерство на земеделието и храните, на Областна администрация – Ямбол и на община «Тунджа».