Валентин Дойчинов потегли на околосветско пътешествие с ретро автомобил
Валентин Дойчинов потегли на околосветско пътешествие с ретро автомобил / Община Сливен

Председателят на сливенския автомобилен ретро клуб „Туида класик”  Валентин Дойчинов и колегата му Иван Монев - представител на ретро клуб в град Паненски брежани, Чехия, потеглиха на околосветско пътешествие с ретро автомобил "Шкода".

Обединени от общата им любов към ретро автомобилите и пътешествията, двама са убедени, че колата си остава универсално средство за пътуване. Само тя, според тях не ограничава хората във времето и разстоянията и предоставя възможност да се изследват непознати и интересни територии, да се опознаят  различни забележителности, култури и традиции, да се осъществи междукултурен диалог и да се намери начини хората да живеят заедно.

Идеята на Дойчинов и Монев е да обиколят света с наскоро реставриран ретро автомобил „Шкода 136 Рапид”. Официално пътешествието стартира от Прага и след 3-4 месеца ще завърши отново там.

Проектът предвижда това околосветско пътешествие да бъде първото от серия обиколки по света с ретро автомобил, а голямата идея на двамата съмишленици е да докажат, че могат да пътуват с реставрирани ретро автомобили в името на една идея, която обединява нас, европейците и ни учи да живеем заедно.

Двамата са си поставили задача по време на пътуването да посетят всички паметници на ЮНЕСКО, намиращи се по маршрута им.  Своето околосветско пътуване те посвещават на няколко важни за България и Чехия събития като 180 години от създаването на първата текстилна фабрика в рамките на Отоманската империя от Добри Желязков- Фабрикаджията; на 150 години от рождението на единия от основателите на днешния концерн „Шкода” – Вацлав Лаурин, както и на 110-годишнината от основаването на първата фабрика за коли в Чехия.