В Сливен всички търговци на зърно имат дистанционна връзка с НАП, един глобен в Ямбол
В Сливен всички търговци на зърно имат дистанционна връзка с НАП, един глобен в Ямбол / sxc.hu

Всички търговци на зърно в област Сливен имат дистанционна връзка с Националната агенция за приходите (НАП), показват извършените проверки след 30 ноември когато изтече срокът за свързване на касовите апарати им апарати със системата на приходната агенция. Във фокуса на проверка първоначално попаднаха 46 обекта за търговия и съхранение на зърнени култури.

Всички вече са проверени от органите на НАП, като инспекторите не са констатирали нарушения. 43% от обектите са свързани с онлайн системата на НАП. Други от фирмите извършват плащанията само по банков път и не търгуват на дребно. Останалите 20% са дерегистрирани по ДДС (2 фирми), или не съхраняват и не продават зърно и зърнени култури, съобщи говорителят на приходната администрация в Сливен Стефка Каменова.

Само с един акт за установяване на административно нарушение завърши проверката на зърнопроизводителите от област Ямбол. 81 търговци на зърно, регистрирани на територията на  област Ямбол, бяха проверени дали са  спазили законовото изискване за свързване на касовите  апарати с данъчната администрация. В 70% от случаите е установено, че търговците на зърно не извършват плащане в брой и не е необходимо наличие на фискално устройство. Пет стари касови апарати, които не отговарят на съвременните нормативи са били бракувани в хода на проверката. Трима зърнопроизводители са реализирали свързване на фискалните си устройства с електронната система на НАП също в хода на проверката от данъчните.

Останалите проверени са изпълнили коректно законовите разпоредби, съобщиха от НАП - Ямбол. Проверени са всички фискални устройства на търговците на зърно, регистрирани по Закона за ДДС, които се използват за отчитане на продажбите за извършваните  дейности.