Ученици от 4 и 5 клас се явяват на писмени изпити
Ученици от 4 и 5 клас се явяват на писмени изпити / netinfo

В четири поредни дни учениците от 4 и 5 клас в Сливенска област ще се явят на писмени изпити. Т.нар. външно оценяване по български език и литература ще се състои на 13 май, на 14 май по математика, на 15 май по предмета – човека и природата, а на 16 май – човекът и обществото.

Всички изпити ще започнат в 10.00 часа сутринта и ще са с продължителност един учебен час. Това съобщи за Дарик Йорданка Стоилова, старши експерт в Регионалния инспекторат по образование в Сливен.

Материалите за изпитите се получават от образователното министерство, а в деня на съответния изпити те се разсекретяват и размножават от директора на училището. Проверката на тестовете се извършва по определени от Министерството на образованието критерии и изисквания.

Оценяването се извършва от училищна комисия за външно оценяване, определена от директора. В тези комисии не участват преподавателите по изпитните предмети, обясни още експертът. По-график определен от директора, ученици и родители ще бъдат информирани за получените оценки. Оценките от изпитите няма да влияят върху успеха на децата и няма бъдат вписани като текуща оценка, съобщи още Йорданка Стоилова.

Общо 72 са общинските и държавните училища в областта.