Стартира първата част на учението „SABER GUARDIAN 2014” на Ново село
Стартира първата част на учението „SABER GUARDIAN 2014” на Ново село / netinfo

Първата част на учението „SABER GUARDIAN 2014” на полигон „Ново село” започна на 21 март. Учението е многонационално компютърно-подпомагано учение, планирано да се проведе в рамките на няколко години с домакинството на част от държавите-участнички – Азербайджан, Армения, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция и Украйна.


В периода 22 – 27 март участниците в учението провеждат „Академичен курс”. Целта е да се повиши оперативната съвместимост на партньорите от НАТО при осъществяване на командване на многонационални формирования при изпълнение на мисии или оказване на хуманитарна помощ с подчинена многонационална сила. Крайната цел е да се подобри съвместимостта между въоръжените сили на участващите страни, както и да се повиши доверието и разбирателството между тях, а също така укрепване, разширяване и задълбочаване на регионалното стратегическо партньорство и сътрудничество в областта на сигурността.


Днес ден преди началото на основната част на учението – всички участници ще се превърнат в част от калейдоскопа от спортни игри и състезания, концертна програма с участието на Биг Бенд „Стара Загора и приятели” от състава на 2 мбр и Професионален ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, базар на традиционни български занаяти, организиран със съдействието на производители от Стралджа, Казанлък и Пловдив.