Сливенски състезател вдигна 340 кг на републиканско по силов трибой
Сливенски състезател вдигна 340 кг на републиканско по силов трибой / Дарик - Сливен

23-годишният Асен Симеонов от Сливен зае третото място в тежка категория на Републиканския шампионат по силов трибой, който се проведе в столицата. Треньорът му Венелин Димитров заяви пред Дарик,

че Асен е вдигнал 260 кг при клек, 210 - при лежанка и впечатляващите 340 килограма при третото движение - тяга. За постижението от 340 кг Симеонов е получил златен медал. „Той вдигна най-тежката щанга по време на състезанието и спечели симпатиите на публиката и специализираните издания", каза Димитров. Това е първото участие на Асен Симеонов в републиканско първенство. Той е започнал спортната си кариера на 16 години като гюлетласкач и продължил със силовия спорт. „Асен е човек с голяма перспектива и потенциал. Бързо качва и сила и мускулна маса. Надявам се с подходящ екип от хора и помощ, да се набави екипировка, да се увеличат постиженията му с цел представяне на голямо международно състезание", каза треньорът. В категорията на Асен тежестите, които могат да се постигнат ориентировъчно, са около 400 кг при движенията клякане и тяга и около 300 килограма от лег. „В някои от движенията той е близо до световните стандарти", допълва Венелин Димитров.

В България силовият трибой е с около 10-годишна история. Това е типично статичен силов спорт, близък до щангите. Единственият клуб в страната е в Сливен и носи името на известния английски спортист Дориан Йейтс. Основател на клуба е Венелин Димитров, който има зад гърба си 20 години спортна дейност като спортист, треньор и съдия. Член е на управителния съвет на Българската федерация по силов трибой.

При него са тренирали много младежи, но малко остават като състезатели.

„Интересът им бързо преминава, работят повече за визия. Едно е натрупване на маса, друго е натрупване на сила. Тези, които се занимават професионално и са били мои състезатели, са не повече от 7-9", каза Димитров. За участие в някои от състезанията е необходима специална екипировка, каквато Асен Симеонов няма. Затова няма да се състезава следващата седмица. Екипировката обезопасява ставите на спортиста и

Сливенски състезател вдигна 340 кг на републиканско по силов трибой
netinfo
помага да се подобрят постиженията в отделните движения до 70-80 килограма. Клубът разчита на помощ от приятели и симпатизанти на този спорт за финансово подпомагане, тъй като силовия трибой не е олимпийска дисциплина и не получава държавни субсидии. „Надяваме се да осигурим такава екипировка. Тя се ползва две години и се подменя. Скъпа е, струва над 700 долара. Надяваме се на помощта на приятели", допълва треньорът.