Сливен чества 180 години от началото на текстилната индустрия на Балканите
Сливен чества 180 години от началото на текстилната индустрия на Балканите / Община Сливен

Зараждането и първите десетилетия от развитието на текстилната индустрия в Сливен представя Регионалният исторически музей в изложба под надслов „180 години от началото на текстилната индустрия на Балканите”.

Изложбата е реализирана от историците Веселина Янакиева и Мария Кирова, със съдействието на Националния музей на текстилната индустрия, Държавния архив и Драматичния театър „Стефан Киров”.  Намеренията на музея са изложбата да е пътуваща, за да бъде видяна от повече хора, посочи Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей.

Юбилейната документална изложба в Сливен представя султанския ферман за фабриката на Добри Желязков. На винилови постери са показани документи и снимки от живота и дейността на Добри Желязков и наследниците на текстилната фабрика до 1944 година – Калови, Михайлови, Андонови и сие и други известни текстилни фамилии. В нея е показан ключ на първата текстилна фабрика. Представена е първата и единствена в България жена индустриалец – Цвета Бончева. Експонатите са собственост на РИМ и на Националния музей на текстилната индустрия в Сливен.

Кметът на Сливен поздрави гостите и откри юбилейна изложба „180 години от началото на текстилната индустрия на Балканите”. Гост на празника беше министърът на културата Мартин Иванов и неговият заместник Виктор Стоянов, председателят на общинския съвет Мария Григорова, областният управител на Сливен Валя Радева, тазгодишният носител на наградата на община Сливен  за стопанска инициатива на името на Добри Желязков Георги Добрев, много историци и граждани.

„Днес, когато говорим за реиндустриализация не само в България, но и в Европа, Сливен показва, че е бил и се надявам да бъде едно от индустриалните сърца на България”, посочи министър Иванов. По думите му тази изложба е част от голяма бъдеща експозиция, за която министерството на културата ще съдейства. Министърът каза, че сега вижда един обновяващ се Сливен и това се дължи на хората. Мартин Иванов посочи, че с усилията на държавните и общински институции музеят в Сливен скоро ще има възможност за разгърне своята дейност в предоставената му нова сграда на стария сливенски затвор.

Кметът Кольо Милев и областният управител връчиха  юбилейни плакети на дарителите, които подкрепиха събитията, посветени на 180-годишнината от началото на текстилната индустрия на Балканите.

 

Експозицията е част от празничната програма за Димитровден.