РИОСВ - Стара Загора проверява фирма, замърсявала въздуха в село Жельо войвода
РИОСВ - Стара Загора проверява фирма, замърсявала въздуха в село Жельо войвода / netinfo

Стари гуми и отпадъчни опаковки са горени в единия котел на паровата  централа в млекопреработвателно предприятие в сливенското село Жельо войвода, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и водите /РИОСВ/ в Стара Загора.  Експерти от инспекцията са направили проверка по сигнал за замърсяване на атмосферния въздух, постъпил на електронната поща на РИОСВ. Това е и първият сигнал за замърсяване на въздуха в област Сливен за тази година.
При проверка на място е констатирано, че в паровата централа на „Вангард” ООД има монтирани 2 котела. Единият от тях е на нафта, а другият -  на твърдо гориво. Към момента на проверката експертите са установили, че работи само котелът на твърдо гориво. На площадката на дружеството, непосредствено до паровата централа е имало три стари гуми и също толкова варели с отпадъчни опаковки от производствената им дейност.
Експертите са изготвили задължително предписание на управителя на фирмата, според което в котела, работещ с твърди горива да не се изгарят отпадъчни, излезли от употреба автомобилни гуми, както и опаковки от производствената им дейност.
Регионалната инспекция в Стара Загора ще извърши последваща контролна проверка на дружеството, за да контролира изпълнението на даденото предписание.
При постъпване на повторен сигнал и установяване на неизпълнение на задължителното предписание, с което се причинява замърсяване на атмосферния въздух, закона за околната среда предвижда санкции на юридическите лица до 20 000 лв.
През 2008 г. в РИОСВ - Стара Загора са постъпили общо четири сигнала за замърсяване на атмосферния въздух за района на община Сливен. Два от тях са неоснователни. При останалите два експертите са установили, че обектите замърсяват атмосферния въздух и са издали предписание на фирмите.