Ретроспективна изложба на Йордан Парушев откриват в Сливен
Ретроспективна изложба на Йордан Парушев откриват в Сливен / netinfo

Изложба „Фрагменти 55”, посветена на 55-годишнината от рождението на Йордан Парушев ще бъда открита в Сливен на 28 юни. Организирана е от Фондация „Йордан Парушев”, съвместно с Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен. Откриването ще бъде в 17.30 часа, в зала „Сирак Скитник”, а експозицията ще може да бъде видяна до 28 юли 2013.

„Фрагменти 55”  е ретроспективна изложба, в която организаторите представят творческото развитие на Йордан Парушев в 55 фрагмента – запазени произведения от всеки период. Включени са ранни живописни работи, абстрактна живопис с маслени бои, рисунки и първите колажи, съответно от специализациите в Санкт Петербург /1986-87/ и Париж /2001/. Живописта с хартия, емблематична за творчеството на художника, обхващаща времето от 2000-2011 година и представя в платна широкия спектър на творческите достижения на художника. Включени са и пластики, изработени  от хартия. В мултимедиен вариант са визуализирани моменти от работата на художника.

Йордан Парушев е един от най-значимите съвременни български художници. Безспорният му професионализъм, деликатността на цветните съчетания, оригиналната композиция, експериментирането с материалите са качества, с които неговото творчество ще остане в историята на българското изобразително изкуство.

Роден е в Сливен на 30 юни 1958 г. Завършил е живопис в ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 1983 в класа на проф. Станислав Памукчиев. Работи като учител в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен, а от 2005 г. като преподавател във   Великотърновския университет. Доцент по изкуствознание и живопис и ръководител на Катедра „Живопис”.

Член на Съюза на  българските художници.

Загива при автомобилна катастрофа на 15 декември 2011 г.

Активен участник в художествения живот, Йордан Парушев има 47 самостоятелни изложби и близо 500 участия в колективни, групови, национални и международни изложби, както и в кураторски проекти. Негови картини са селектирани и включвани в представителни изложби на съвременно българско изкуство в страната и чужбина. Художникът е носител на 17 награди, между които  е и Голямата награда за литература и изкуство  „Добри Чинтулов” на Община Сливен. Почетен гражданин на град Сливен.

Картини на Йордан Парушев са притежание на Националната художествена галерия - София, Софийска градска художествена галерия, Художествени галерии в Русе, Сливен, Шумен, Плевен,  Разград, Смолян, Добрич, Музей за съвременно изкуство – Сеул, Корея, Център за документация на колажа в Сержин - Франция; Колекция на НДК; Френски културен институт – София; Международна фондация “Св. св. Кирил и Методий”- София; Център “Отворено общество”- Сливен.

 

Частни колекции в България, САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Русия, Норвегия, Финландия, Гърция, Беларус, Белгия, Холандия, Словакия, Полша, Люксембург, Португалия.