Разбиха лаборатория за синтетични наркотици  в Сливен
Разбиха лаборатория за синтетични наркотици в Сливен / ОДМВР Сливен

Лаборатория за синтетични наркотици е разбита в Сливен. Сред задържаните е организаторът на престъпната дейност съобщиха от полицията.

Действията за преустановяване на престъпната дейност започнали след постъпила информация, че 38-годишен мъж от Сливен се занимава с производство и разпространение на наркотични вещества от типа пико.

В хода на оперативно-издирвателните действия служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР – Сливен установили, че в апартамент в сливенския квартал „Република“ е организирана лаборатория за производство на наркотични вещества. На 30 септември, при претърсване в жилището, обитавано от Й.В. /37 г./, са намерени и иззети около 350 мл субстанция, реагираща на амфетамин и прекурсори. На Й.В. е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.

В рамките на разследването било изяснено, че доставчик на прекурсорите и организатор на производството е И.Г., а Й.В. е физическият производител на метамфетамина.
След разбиването на лабораторията в кв. „Република“ криминалистите установили, че И. Г. е изградил друга - в сливенското село Калояново, в дома на двама братя.

На 5 ноември е предприето претърсване в жилището им. Двамата са задържани в момент на производство на метамфетамин. Конфискувана е приблизително 500 мл субстанция, подложена на топлинна обработка. Иззети са и прекурсори, медикаменти и вещества, необходими за получаване на синтетичния наркотик, известен като пико.

При последвало на 6 ноември претърсване в дома на И.Г. са намерени и иззети 40 таблетки амфетамин и 3 гр метамфетамин.

Операцията е осъществена под ръководството на Окръжна прокуратура - Сливен. И.Г. е задържан за срок от 72 часа. Предстои разглеждане на мярката за неотклонение „задържане под стража”.