Проверяват медицинска документация в детските заведения
Проверяват медицинска документация в детските заведения / netinfo

Личните здравно-профилактични карти в детските заведения в Сливен не са попълнени от личните лекари съобразно нормативните документи, особено в графа „имунизации и реимунизации". Това сочи проверка, извършваща се в момента от РИОКОЗ-Сливен, съобщи за Дарик Светослав Петков, здравен инспектор в дирекция „Надзор заразни болести" в инспекцията.

Според Наредба №15 на Министерството на здравеопазването, имунизационният паспорт на децата трябва да се съхранява от родителите. Затова данните от паспорта трябва да бъдат нанесени в Личната здравно-профилактична карта. При постъпване на детето в детска градина или ясла, информацията трябва да бъде попълнена от личните лекари. Картата е документ, който се ползва от яслена възраст до завършване на 12 клас.

В нея се отразяват всички профилактични прегледи, допълнителни имунизации и цялостното здравословно състояние на детето.

РИОКОЗ-Сливен провежда разяснителна кампания в детските заведения сред родителите и медицинските специалисти за правилното попълване на документа. Предстои проверка и по училищата за начина на  отразяване на здравното състояние на децата в техните лични здравно-профилактични карти.